Verdiepend bootcamp veiligheidsplanning SofS met Andrew en Pene Turnell

Wat kan je verwachten?

Prof Andrew Turnell is één van de grondleggers van het Signs of Safety model. Hij kan op een uitzonderlijke wijze de diepte en de samenhang overbrengen. Ook Pene Turnell heeft haar sporen als praktijkwerker en trainer verdiend. Samen garanderen ze een training waar ieder die Signs of Safety genegen is, heel veel waardevols uit kan halen.

Het volgen van deze training is een unieke kans tot verdieping in Signs of Safety, en meer specifiek in de veiligheidsplanning.

Er zijn maximaal 80 deelnemers en twee zeer ervaren trainers.

Tijdens het bootcamp werken we in kleine gemengde groepjes rond eigen casussen, ook plenair wordt aan een concrete casus gewerkt. Plenair is de voertaal Engels.

Aan de medewerkers van contextbegeleiding Signs of Safety besteden we tijdens dit bootcamp extra aandacht, opdat ze maximale kansen krijgen om de veiligheidsplanning nog beter in de vingers te krijgen en de diepte en de samenhang nog beter te begrijpen.

Voor diegenen die reeds veiligheidsplanning volgden, is dit bootcamp – naast een stuk herhaling – een unieke kans om geïnspireerd en uitgedaagd te worden door de man die mee aan de basis ligt van Signs of Safety. Andrew en Pene Turnell beheersen als geen ander de vogel: de balans tussen mildheid en menselijkheid, krachtgerichtheid én het gepast inzetten van autoriteit (skillfull use of authority).

Neem deze kans met beide handen aan!

ene Turnell en Andrew Turnell

Het proces van veiligheidsplanning SofS

Het proces van veiligheidsplanning is het belangrijkste en pittigste onderdeel van de Signs of Safety praktijk in cases van kinder- en jeugdbescherming.

De afstemming tussen de betrokken professionals over wat we moeten zien zodat we gerust zijn dat de kinderen veilig kunnen opgroeien, is een moeilijke stap. De volgende uitdaging is zorgen dat de familie begrijpt wat professionals willen zien zodat netwerk en ouders aan de slag kunnen gaan over HOE ze dit zullen gaan doen.

Als deze fundamenten gelegd zijn, begint het harde werk pas echt; er moet een afgesproken, gestructureerd proces of traject worden vastgelegd waarin het gezin  en hun natuurlijk ondersteunend netwerk over een langere periode kunnen aantonen dat hun kinderen veilig kunnen opgroeien.

De basis van de Signs of Safety veiligheidsplanning is een gedeeld risico-assessment met voor het gezin heldere en begrijpbare gevaarsboodschappen en veiligheidsdoelen.

volgende stappen maken doorgaans deel uit van de veiligheidsplanning:

  • Voorbereiding trajectory en tijdslijn voor het veiligheidsplanningsproces
  • Duidelijke afstemming met het gezin hierover
  • De kinderen betrekken, inzetten van tools
  • Een natuurlijk netwerk rond het gezin activeren
  • Woord en Beeldverhaal als geschenk van de ouders aan de kinderen zodat zij weten waarover de grote mensen zich zorgen maken en wie er wat zal doen zodat ze zich veilig voelen en veilig zijn.
  • Het netwerk ondersteunen en coachen richting de opmaak van een gedetailleerd veiligheidsplan, de werkzaamheid van het plan testen, en in woord en beeld samen met de kinderen de afspraken helder en duidelijk hebben.
  • Geleidelijke overdracht van de verantwoordelijkheid aan het netwerk. Zodat het netwerk , kinderen en ouders weten wat te doen als het spannend wordt en dat ze zelf leiding nemen om dit proces blijvend aan te gaan met elkaar.
  • Het netwerk helpen om ook vol te houden en hierbij stil te staan zodat we uiteindelijk kunnen afsluiten.

Praktisch

Kostprijs: 425€, lunch inbegrepen

Centrale locaties:

  • Mechelen: Cultureel Centrum, Minderbroederskerk, vlakbij Sint Rombouts
  • Antwerpen: De Winkelhaak, in de buurt van het centraal station

Info en inschrijven: www.antwerpspartnerschap.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief