JIM, Jouw Ingebrachte Mentor

wordt aangeboden in het najaar ’25

Mogelijke data:
Zodra deze data bevestigd zijn, kan je inschrijven.

  • Dag 1 : 9/10
  • Dag 2 : 20/10
  • Coaching 1 : 24/11
  • Coaching 2 : 4/12
  • Coaching 3 : 16/12
  • Coaching 4: nog te bepalen

Doelstelling JIM


JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) streeft ernaar om jongeren te verbinden met belangrijke mensen in hun leven die hen langdurig kunnen steunen.

Voor wie al bekend is met de aanpak van Family Finding en Signs of Safety klinkt dit misschien bekend in de oren.
Het doel is dan ook hetzelfde: duurzame relaties opbouwen en een stevig sociaal vangnet creëren dat verder gaat dan de periode van hulpverlening.

Dit gemeenschappelijke doel zorgt ervoor dat deze kaders bijzonder goed samen toegepast kunnen worden. JIM biedt een waardevolle aanvulling op Family Finding en Signs of Safety door de jongere zelf regie te geven om bewust die ene betekenisvolle persoon te kiezen die zij al kennen en vertrouwen. Deze ‘JIM’ kan een familielid zijn, maar ook een vriend, buur, coach, of leerkracht. Zo sluit je als professional goed aan bij de eigen voorkeuren en behoeften van de jongere en versterk je hun zelfredzaamheid. Door Family Finding en JIM te combineren, zorg je voor een netwerk dat niet alleen breed en divers is, maar ook diepgaand en persoonlijk, wat bijdraagt aan een duurzame en veerkrachtige ondersteuning van de jongere.

Gelijkwaardige samenwerking tussen hulpverleners, jongere en het natuurlijke netwerk is het uitgangspunt van JIM!

Hoelang de jeugdhulpverlening ook duurt, het blijft altijd tijdelijk. Vanuit die tijdelijkheid wordt gesteld dat de hulpverlener zich gelijkwaardig dient te verhouden tot het netwerk zodat de jongere en het netwerk zelf verder kunnen na het aflopen van de hulpverlening. Het gaat hierbij om het organiseren van een wederkerige samenwerking tussen jongere, ouder, JIM en de hulpverlener, waarbij de rollen kunnen wisselen. De JIM is een steunfiguur voor de jongere en een adviseur voor ouders en professionals. De JIM krijgt een sleutelrol in de begeleiding. 

Een juiste positionering van de hulpverlener is dan ook belangrijk om tot gelijkwaardige samenwerking te komen.  Hierbij neemt de hulpverlener de regie op het proces, terwijl de jongere en de JIM regie nemen op de inhoud van het traject. 

Wat leer je in deze opleiding?

In deze opleiding leer je:

  • Het JIM-gedachtengoed integreren in je dagelijkse praktijk.
  • Hoe je jongeren helpt bij het kiezen en betrekken van een JIM uit hun eigen netwerk.
  • Hoe je als professional samenwerkt met de JIM en de jongere om ondersteuning op maat te bieden.
  • Hoe JIM dezelfde doelen als Family Finding / SofS nastreeft via een brede, op maat gemaakte aanpak die jongeren meer zeggenschap geef

Werkwijze

Er wordt gestart met twee opleidingsdagen. Nadien ga je aan de slag. In de 4 coachingsdagdelen is er ruimte voor reflectie en ondersteuning van je beginnende praktijk. Er wordt gewerkt met een groep van maximaal 16 personen.

Meer info?

Meer over JIM

Nieuwsbrief