Laden Trainingen

« Alle Trainingen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium Traumasensitief Werken

28 april 2023 @ 09:30 - 17:00

70€

Voormiddag:


Romina Cuadros-Perez neemt je mee in de boeiende wereld van de neurobiologie en brengt je de basisprincipes van de ontwikkeling van het brein bij. De impact van trauma en verwaarlozing op de ontwikkeling van het brein en de vertaling ervan in het gedrag wordt geillustreerd. Hoe beter we begrijpen hoe omgeving en neurobiologie met elkaar in communicatie gaan, hoe beter we aangrijpingspunten vinden om aan de slag te gaan met deze gekwetste en kwetsbare kinderen en hun gezinnen. 
(NMT, Neurosequentieel Model van Therapie van Bruce Perry)

 

Namiddag:

keuze uit 8 workshops: Je kan aan 2 workshops deelnemen.  Je duidt minimaal 3 keuzes aan op je inschrijvingsformulier:

1: NMT in de leefgroep (Kiem Team)
2: NMT in het werken met de context (Kiem Team)
3: Spel, beweging en een sensorisch aanbod. Hier – Nu & over (Kiem Team)
4: Aan de slag met de SEO (Kiem Team)
5: NMT integreren in je team of als organisatie. (Kiem Team)
6: Het belang van het lichaam (Toon Walgrave)
7: Verbinding leidt tot een veilige basis en haven. (Sabien De Klerck en Erik De Belie)
8: Traumagolven: gezin onder druk… (Dr. Inge Vanderstraete en Bart Weustenraad)

 

Workshop 1: NMT in de leefgroep (Kiem Team):
Met de inzichten van het NMT-model gaan we aan de slag in de dagelijkse realiteit van een leefgroepwerking. We proberen antwoorden te geven op de volgende vragen: Hoe organiseer je een leefgroep aangepast aan de noden van kinderen met vroegkinderlijk trauma? Hoe sluiten we aan bij de ontwikkelingsleeftijd van kinderen en jongeren? Hoe krijg je kinderen in hun kalme brein? Hoe zorg je voor een therapeutisch web? Welke kaders helpen om ons staande te houden in het uitdagende en soms overspoelende werk van een leefgroep? We illustreren dit met beeldmateriaal.

 

Workshop 2: NMT in het werken met de context (Kiem Team)
Werken met kinderen betekent uiteraard ook werken met ouders. Meer nog, zonder de ouders kunnen we meestal niet aan de slag met de kinderen. De meeste ouders van kinderen in een voorziening hebben zelf een beladen voorgeschiedenis. Ook zij moesten vaak liefde missen en groeiden op in gezinnen waar conflicten en breuken erg aanwezig waren. De pijnlijke ervaringen uit het verleden spelen mee in het heden. Het speelt mee in de relatie met hun partner en hun kinderen. Het is dus belangrijk oog te hebben voor het trauma bij de ouders. Stapsgewijs en op maat zoeken we wat nodig is om ouders weer in hun kalme brein te krijgen. We werken langzaam aan hernieuwde relatieopbouw. Samen zoeken we hoe we het netwerk van ouders kunnen uitbreiden en als het kan, gaan we aan de slag met hun eigen pijnlijke ervaringen uit de voorgeschiedenis. In deze bijdrage leggen we uit hoe we ouders hierbij helpen. We laten ook de ouders zelf hun ervaringen delen via videoboodschappen. 

 

Workshop 3: Spel, beweging en een sensorisch aanbod. Hier – Nu & over (Kiem Team)
Welke oefening kan je uit je mouw schudden als begeleider als de spanning stijgt bij een jongere? Of hoe kan je rust brengen ? En welke spelletjes kan je spelen als je een jongere terug naar het hier- en nu wenst te brengen na een moeilijk moment?
In deze workshops laten we jullie ervaren hoe je kinderen en jongeren via spel, beweging en een sensorisch aanbod kan activeren of tot rust brengen. We gaan samen actief aan de slag met talrijke oefeningen, die je kan gebruiken in de klas – een therapeutische setting of thuis. Bewegingstherapeute Sarah neemt jullie interactief mee in deze workshop op basis van haar jaren ervaring in non-verbaal werken (werken met paarden, beweging, sherborne, prikkelverwerking,…) met kinderen en jongeren in haar therapie en in de leefgroep.

 

Workshop 4: Aan de slag met de SEO (Kiem Team)
Met de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO) brengen we emotioneel functioneren van kinderen – en bij uitbreiding ook volwassenen- in kaart. We kijken naar hun gedrag vanuit een emotionele kwetsbaarheid, en dus vanuit een ‘niet kunnen’ eerder dan ‘niet willen’.
Hoe verloopt die emotionele ontwikkeling dan? En als we daarmee aan de slag willen in ons werk, hoe pakken we dat dan aan? Hoe stellen we onze verwachtingen bij, om niet te onder- of overschatten? Hoe zorgen we voor gepaste ondersteuning die aansluit op het emotioneel ontwikkelingsniveau? 

 

Workshop 5: NMT integreren in je team of als organisatie. (Kiem Team)
Traumasensitief werken, hoe implementeer je dit binnen je team of je hele organisatie? We staan eveneens stil bij de parallelle processen binnen je organisatie als je traumasensitief aan de slag wil. Hoe kan je traumasensitief aan de slag binnen je eigen team?

 

Workshop 6: Het belang van het lichaam (Toon Walgrave)
De centrale gedachte in deze workshop is hoe stress en trauma zich, via ons zenuwstelsel, in ons lichaam nestelen in de vorm van fysieke en mentaal/emotionele blokkades en patronen. Aangezien de oorzaak van deze klachten vaak gepaard gaat met het disfunctioneren van ons rationele denken (vanuit een natuurlijke, zelfbeschermende fight/flight/freeze stressrespons), is praten niet altijd de beste oplossing. 
Uitgaand van wetenschappelijke inzichten van de laatste decennia (Bessel Van der Kolk, Peter Levine, Gabor Maté, Stephen Porges, Daniel Siegel ..) ga ik het hebben over het belang van lichaamswerk (yoga, ademwerk, meditatie, ..) om mentale en fysieke blokkades op een heel diep niveau, niet-mentaal, te kunnen integreren. 
Tijdens het interactieve gedeelte van deze workshop gaan we met een aantal heel praktische oefeningen aan de slag om deze connectie tussen lichaam en geest ook zelf te ervaren.

 

Workshop 7: Verbinding leidt tot een veilige basis en haven.  (Sabien De Klerck en Erik De Belie)
Verbinden met jezelf en elkaar rondom kinderen en jongeren met ademruimte als ankerpunt. Kinderen en jongeren (met complex trauma) hebben nood aan verbinding en steun bij het reguleren van hun stress en emoties, het aangaan van veilige relaties en het emotioneel begrijpen van zichzelf en anderen. Deze steun bieden ouderbegeleiders en (pleeg)ouders samen met hun ‘dragend netwerk’. Ze kunnen spanningen in de relatie met deze kinderen en jongeren ervaren waardoor ze ‘emotioneel besmet’ raken. Zo staat hun stress- en emotieregulatie onder druk en worden ze soms meegezogen in een actie-reactiespiraal. Relaties en verbindingen binnen groepen van mensen, of dit nu teams zijn of natuurlijke netwerken, families…zijn altijd onderhevig aan veranderingen. Ze zijn krachtig en tegelijk ook vaak verwarrend. Golvend op emoties… Het is voor de omgeving telkens een uitdaging om bij veel voelen en hoge stress zichzelf, elkaar en samen het kind niet uit het oog te verliezen…
Via mentaliserend coachen wordt aan ouders, hun netwerk en begeleiders een veilige basis geboden om emotioneel beschikbaar te zijn. Mentaliseren is een basishouding waarbij je met ‘buik en hoofd’ aanvoelt en begrijpt welke betekenis gedrag kan hebben, stilstaat bij wat het met je doet en bij de ademruimte die je nodig hebt om je ‘goed genoeg’ af te stemmen. Ademruimte vormt dan ook een belangrijk ankerpunt. Zo kunnen mensen uit de omgeving van het kind zich emotioneel verbinden met zichzelf en deze kinderen en jongeren samen dragen.

 

Workshop 8: Traumagolven: gezin onder druk… (Dr. Inge Vanderstraete en Bart Weustenraad)
We worden als hulpverlener vaak betrokken bij gezinnen die geconfronteerd worden met complex trauma golven.  Dit heeft (on)zichtbare impact op de ontwikkeling van kinderen en vraagt een duidelijk kader waarbinnen je als hulpverlener met hen aan de slag gaat.   We verkennen het ARC model van Blaustein en vertalen dit in klinische praktijk naar kinderen, gezin en netwerk.   We introduceren hiermee hoop & verbinding en verhogen veerkracht in gezinnen.

 

 

Na je inschrijving krijg je een bevestigingsmail.
Geen bevestigingsmail? Controleer eerst je SPAM of ongewenste mail.

 

Gegevens

Datum:
28 april 2023
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
70€
Training Categorieën:
,

Locatie

het Zuiderpershuis
Waalse Kaai 14
Antwerpen, 2000 Belgium
+ Google Maps
Bekijk Locatie website

Organisator

Antwerps Partnerschap
E-mail:
info@antwerpspartnerschap.be

Nieuwsbrief

Deelnemers: 151 / 165

Inschrijvingen gesloten voor deze cursus/training